Cukrzyca ciążowa

Mówiąc o cukrzycy, zazwyczaj podaje się jej dwa oblicza. Cukrzyca I typu, inaczej młodzieńcza,  dotyka osoby w młodym wieku i jest insulinozależna. Druga odmiana to cukrzyca II typu, pojawiająca się najczęściej po 35.roku życia, której cechą charakterystyczną jest insulinooporność. Jednak coraz częściej wspomina się o nowej klasyfikacji cukrzycy, która nie ogranicza się do podziału na grupy wiekowe czy też insulinozależność.

 

Cukrzyca ciążowa

W czasie ciąży można wyróżnić 2 rodzaje cukrzycy: cukrzycę przedciążową (PGDM) – kobieta chorująca na cukrzycę zachodzi w ciążę, ale może dojść do sytuacji, w której hiperglikemia po raz pierwszy pojawi się w trakcie ciąży. Czym jest cukrzyca ciążowa? Jest to spadek produkcji insuliny (być może wywołany hormonami łożyska), co objawia się zwiększoną ilością glukozy we krwi. Organizm jednak nie jest w stanie zrobić użytku z cukru i zaczyna czerpać energię z tłuszczów oraz białek. Produktami spalania tych substancji są ketony, które powodują zaburzenia w funkcjonowaniu wielu narządów. Nie wiadomo dokładnie, dlaczego cukrzyca rozwija się u niektórych kobiet, a u innych nie. Można jedynie wyróżnić czynniki ryzyka:

  • ciąża po 35. roku życia
  • porody dzieci o dużej masie ciała (> 4 kg)
  • urodzenie noworodka z wadą rozwojową
  • zgony wewnątrzmaciczne
  • nadciśnienie tętnicze
  • nadwaga lub otyłość
  • predyspozycje genetyczne
  • rozpoznanie cukrzycy ciążowej w poprzednich ciążach
  • wielorództwo
  • zespół policystycznych jajników (PCOS).

 

Badania oraz leczenie

Na szczęście cukrzycę ciążową rozpoznaje się w trakcie rutynowych badań.

1) Na początku ciąży – badanie poziomu cukru we krwi na czczo.

2) Comiesięczne ogólne badanie moczu.

3) Między 24. a 28. tygodniem ciąży – test obciążenia glukozą, polegający na oddaniu krwi do badania przed wypiciem słodkiego płynu, który zawiera 50 g glukozy, a następnie po godzinie od spożycia roztworu.

 

Jeśli dojdzie do rozpoznania choroby, lekarz dobiera pacjentce odpowiednią dietę oraz zaleca regularne samobadanie poziomu glukozy. Prawidłowy poziom na czczo to 70-90 mg/dl, zaś w pierwszej godzinie po rozpoczęciu posiłku wynik nie powinien przekraczać 140 mg/dl. Dieta powinna być zbalansowana. Chora powinna zrezygnować ze słodyczy i ograniczyć jedzenie potraw zawierających cukier, jeść w regularnych odstępach czasu 5 – 6 posiłków oraz uprawiać aktywność fizyczną. Najczęściej nie jest konieczne podawanie leków, jeśli zajdzie taka potrzeba, podaje się insulinę, która jest jedynym lekiem hipoglikemizującym zalecanym w ciąży.

Czym grozi cukrzyca ciążowa?

W większości przypadkach cukrzycę można z powodzeniem leczyć. Czasami dochodzi do powikłań, które stanowią zagrożenie dla mamy i dziecka.

Wpływ cukrzycy ciążowej na dziecko:

  • wady wrodzone
  • zwiększona masa urodzeniowa dziecka
  • opóźnione dojrzewanie płodu
  • umieralność okołoporodowa
  • zaburzony metabolizm noworodków.

Skutki cukrzycy ciążowej dla matki:

  • infekcje dróg moczowych
  • przedwczesny poród
  • zwiększona ilość płynu owodniowego
  • poronienie
  • nadciśnienie
  • zwiększenie postępu przewlekłych powikłań cukrzycy.

 

Kluczem do skutecznej walki z chorobą jest wczesne wykrycie. Ale to nie wszystko – warunkiem uniknięcia powikłań jest utrzymanie właściwego poziomu glukozy we krwi. Dlatego należy stosować odpowiednią dietę, uprawiać aktywność fizyczną oraz dokonywać regularnych badań.

 

Źródło: Zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2018

 

©  Polskie Towarzystwo Studentów Farmacji  2018

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?

Ta strona używa plików cookie. Więcej informacji

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Zamknij