W poprzednim artykule mogliście dowiedzieć się, czym jest nadciśnienie tętnicze oraz jakie czynniki prewencyjne chronią nas przed zachorowaniem. W momencie, kiedy jednak choroba się rozwinie, często jest konieczne wdrożenie leczenia farmakologicznego. Stosowanie pewnych leków wiążę się z ryzykiem interakcji z jedzeniem, czy też innymi medykamentami. Przyjrzyjmy się więc najczęstszym interakcjom leków na nadciśnienie tętnicze.
Sól kuchenna i jej zamienniki
Spożywana w nadmiarze jest jednym z głównych czynników zwiększających ryzyko wielu chorób, w tym nadciśnienia. Spożywana równolegle z enalaprylem lub kaptoprylem może powodować zaburzenie ukrwienia nerek i ich czynności, czego konsekwencją jest ich uszkodzenie i ostra niewydolność. Potasowe zamienniki soli kuchennej również nie są wskazane – duże dawki mogą zaburzać rytm serca, a także spowodować blok i zatrzymanie akcji serca. Innymi działaniami niepożądanymi są: bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzone czucie w kończynach i splątanie.
Sok grejpfrutowy
Nie jest zalecany przy zażywaniu większości lekarstw ze względu na inhibicję cytochromu P450, który jest istotnym elementem metabolizującym znaczną grupę leków. Rezultatem takiej interakcji jest przyspieszenie lub zwolnienie wydalania leku z organizmu, co ma znaczny wpływ na stężenie, i tym samym działanie, substancji w organizmie. W przypadku leków na nadciśnienie – felodypiny, nifedypiny, werapamilu, amlodypiny, u pacjenta może pojawić się ból głowy, spadek ciśnienia, zaczerwienienie twarzy.
Dieta bogata w tłuszcze
To kolejny czynnik predysponujący do wielu chorób – miażdżycy, nadciśnienia tętniczego. Stosowanie diety bogatotłuszczowej (nadmiar tłustego mięsa, fast-foody, słodycze) przy leczeniu atenololem, propranololem, bisoprololem lub metoprololem może powodować hipotensję, niewydolność i zaburzenia rytmu serca. Dzieje się tak ze względu na przyspieszone wchłanianie wyżej wymienionych leków.
Lukrecja
Glicyryzyna to składnik lukrecji, który znalazł zastosowanie w produkcji cukierków i leków wykrztuśnych. Przyjmowanie go wraz z furosemidem – lekiem o działaniu moczopędnym, przeciwnadciśnieniowym z grupy diuretyków pętlowych, sprawia, że zwiększa on działanie diuretyku, tym samym nasilając wydalanie potasu przez nerki. Może to powodować osłabienie, skurcze i bóle mięśni, porażenia, zaburzenia rytmu serca, a nawet zatrzymanie krążenia. Spożywanie lukrecji nie jest także zalecane w terapii glikozydami nasercowymi, do których zalicza się digoksynę i metyldigoksynę, gdyż skutkiem ubocznym jest zwiększona toksyczność glikozydów i zaburzenia rytmu serca.
Antybiotyki makrolidowe
Najczęściej stosuje się je w zapaleniach dróg oddechowych i zakażeniach atypowych (spowodowanych przez bakterie nieswoiste dla układu oddechowego). Chociaż są uznawane za jedne z bezpieczniejszych antybiotyków, wykazują pewne działania niepożądane, takie jak spadek ciśnienia tętniczego. Dla osób stosujących leki na nadciśnienie może to być znaczny problem. Przy stosowaniu leków na hipertensję przyjmowanie erytromycyny 6-krotnie zwiększa ryzyko nadmiernego obniżenia ciśnienia tętniczego.
Leki przeciwbólowe i przeciwzapalne
Wiele osób zażywa je bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem lub farmaceutą, nie będąc świadomym ich skutków ubocznych. Ich stosowanie może doprowadzić do niekontrolowanego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Dlatego istotne jest obliczenie dawki, która zminimalizuje ten efekt i ograniczy interakcję z lekami na nadciśnienie.
To tylko wybrane interakcje lek-lek, lek-jedzenie. Jak widzicie, odpowiednia dieta jest istotnym elementem leczenia nadciśnienia tętniczego. Ogranicza bowiem skutki uboczne wynikające z przyspieszonego/zwolnionego wchłaniania leku, czy też metabolizmu cytochromowego. Jeśli leczycie się na nadciśnienie, zapytajcie lekarza lub farmaceutę o zalecenia odnośnie spożywania produktów spożywczych lub innych lekarstw. W przypadku, gdy do tej pory stosowanie równoległe różnych leków nie dawało skutków ubocznych, ale nie jesteście pewni, czy może zachodzi między nimi interakcja, także skorzystajcie z porady medycznej. Taką okazję będziecie mieli podczas nadchodzącej edycji projektu “Skonsultuj z Farmaceutą”, która odbędzie się 23 marca br. Na wyznaczonym stanowisku będzie czekał farmaceuta, który chętnie odpowie na Wasze pytania.
Autor: Patrycja Bojdo
Źródła:
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/apteczka/interakcje-lekow-z-jedzeniem-aa-n32L-xU4g-9mdC.html